Glutén-, és laktózmentes pogácsa



 
Számomra az egyik leginkább hiányzó dolog mindig is a finom, puha pogácsa volt, ugyanis 6 év alatt rengeteg receptet kipróbáltam és egyik sem adta vissza az igazi pogácsa fílinget.


A legtöbbje vagy túl zsiradékos volt, vagy száraz, vagy pedig annyira fojtós,hogy kellett pár pohár tea az elfogyasztásához.... arról nem beszélve, hogy másnap már ehetetlenek voltak.. Nemrég arra gondoltam, lesz,ami lesz, összedobok egy receptet amit a saját tapasztalataimra építek... Így született meg Ő , nekem az egyik legfinomabb gluténmentes pogácsa amit valaha ettem!

Glutén-, és laktózmentes pogácsa
Hozzávalók:
- 25 dkg gluténmentes kenyérliszt (én Nutri free mix per pane lisztet használtam)
-5 g száraz élesztő
-0.5 dl langyos tej ( laktózmentes)
-1/2 ek só
- 1 tojás
- 125g margarin
- 1 kis dobozos laktózmentes joghurt
- 2 kiskanál burgonyapehely ( https://torokcsoki.hu/Cornito-burgonyapehely)
- 2 kiskanál utifűmaghéj
+ reszelt sajt
1. A sót a tál aljába szórjuk, majd beletesszük a lisztet, utifűmaghéjat, burgonyapelyhet.
2. Kicsit összekeverjük, de vigyázzunk, hogy a só alul maradjon(ugyanis ha érintkezik a só és a száraz élesztő,akkor előfordulhat, hogy nem kel meg a tészta)
Csinálunk egy kis mélyedést a közepébe, beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd ráöntjük a langyos tejet. 1-2 percet szoktam hagyni, amig feloldódik az élesztő, majd mehet bele a joghurt és a tojás is.

3. A margarint betesszük a mikróba néhány másodpercre,hogy megpuhuljon,majd azt is a tésztához tesszük és mostmár mindent jól összegyúrunk a robotgép dagasztó spiráljával.( Ha valaki kézzel szeretné, javaslom,hogy húzzon gumikesztyűt,mert a tészta sokkal lágyabb és ragacsosabb,mint a búzás változat, nehezebb vele dolgozni, de ilyennek kell lenni!!

4. Rizsliszttel szórt munkalapra borítom, megforgatom kicsit a rizslisztben és óvatosan kinyújtom (közben rizsliszttel szórom,ha nagyon ragad nyújtás közben, de ne vigyük túlzásba,mert akkor keményebb lehet a tészta)

5. Megszórjuk reszelt sajttal a tetejét, és a szokásos módon hajtogatjuk. Kinyújtjuk ismét kb. 1.5 centisre, kiszaggatjuk.

6. Kb. 1.5 órát kelesztjük, lekenjük tojással, megszórjuk sajttal vagy valamilyen maggal.

7. 180 fokon kb (sütőfüggő)20-25 perc alatt megsütjük.

Frissen a legfinomabb, de másnap, harmadnap érdemes betenni a mikróba pár másodpercre és újra puha lesz!
Készen le is fagyaszthatő, majd a fagyasztóból kivéve tegyétek be a felmelegített sütőbe 10-15 percre és olyan lesz, mintha most sült volna!

Megjegyzések