Citromos-tojáshabos piskótatekercs

 A következő süteményt az egyik citromos tortám ihlette,melynek nagy sikere lett 🙂 savanykás pudingos krém és imádnivalóan édes tojáshab😍


Piskóta: 

5 tojás

5 evőkanál cukor

5 evőkanál rizsliszt

https://torokcsoki.hu/Rizsliszt


A sütőt 180 fokra felmelegítjük.

A tojások fehérjéből és 4 evőkanál cukorból kemény habot verünk.

A sárgáját 1 evőkanál cukorral habosra keverjük és laza mozdulatokkal, fakanállal belekeverjük a fehérjébe. 

Beleszitáljuk a rizslisztet és nagyon óvatosan elvegyítjük benne.

Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és egyenletesen elkenjük rajta a tésztát. 

Betesszük az előmelegített sütőbe és kb 15 perc alatt megsütjük.

Még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük és kihűtjük.

Közben elkészítjük a krémet:

2 vaníliás pudingpor 

5 dl laktózmentes tej vagy mandulatej

8 evőkanál cukor 

2-3 citrom leve (ízlés szerint) és 2 citrom héja

2 dl laktózmentes vagy tejmentes tejszín 

A pudingport elkeverjük a tejjel és a cukorral,majd sűrűre főzzük. Amikor kész, ne vegyétek le a tűzről, öntsétek hozzá a citromok levét lassan‼️ és közben kevergessétek,hogy szép egynemű legyen, majd mehet bele a citromok reszelt héja is. Ha benne van a citrom, kóstoljátok meg és ha nem elég savanyú, nyugodtan tegyetek bele még, ugyanis a tejszín lazítani fog rajta és el fog venni a savasságból.

Verjünk habbá 2 dl tejszínt egy zacskó habfixálóval és keverjük a kihűlt pudingos krémbe.

Kenjük rá a kihűlt piskótára( lehetséges,hogy a sok krémtől nem lesz szép tekercs formája,de ha ez zavar,akkor tegyetek bele kevesebb krémet). Nálunk a sok krém volt a lényeg most🙂

Plusz extraként szórhattok bele meggyet, ribizlit, áfonyát vagy bármilyen bogyós gyümölcsöt.

Tegyétek hűtőbe legalább 1 órára.

Tojáshab: 

Cukorszirup:

135g cukrot és 35 ml vizet egy lábasban felforralunk és cukorszirupot főzünk belőle.(kb 10 percig főzzük nagyjából 115-120 fokig, amíg besűrűsödik és már lassan bugyog 😅)

Közben 72 g tojásfehérjét felverünk 66g cukorral,majd ha már kemény a hab, beleöntjük a cukorszirupot lassú sugárban és aztán addig keverjük, amíg ki nem hűl a habunk.

Ha kész, rákenjük a sütire,majd egy zsebsárkánnyal  karamellizáljuk,amitől szuper roppanós lesz a teteje és isteni az íze. 

Aztán dugjunk el magunknak pár szeletet,mert erre mindenki gyorsan rárepül 😉

Torta verzióban így nézett ki: 










Megjegyzések