A következő süteményt az egyik citromos tortám ihlette,melynek nagy sikere lett 🙂 savanykás pudingos krém és imádnivalóan édes tojáshab😍
Piskóta:
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál rizsliszt
https://torokcsoki.hu/Rizsliszt
A sütőt 180 fokra felmelegítjük.
A tojások fehérjéből és 4 evőkanál cukorból kemény habot verünk.
A sárgáját 1 evőkanál cukorral habosra keverjük és laza mozdulatokkal, fakanállal belekeverjük a fehérjébe.
Beleszitáljuk a rizslisztet és nagyon óvatosan elvegyítjük benne.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és egyenletesen elkenjük rajta a tésztát.
Betesszük az előmelegített sütőbe és kb 15 perc alatt megsütjük.
Még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük és kihűtjük.
Közben elkészítjük a krémet:
2 vaníliás pudingpor
5 dl laktózmentes tej vagy mandulatej
8 evőkanál cukor
2-3 citrom leve (ízlés szerint) és 2 citrom héja
2 dl laktózmentes vagy tejmentes tejszín
A pudingport elkeverjük a tejjel és a cukorral,majd sűrűre főzzük. Amikor kész, ne vegyétek le a tűzről, öntsétek hozzá a citromok levét lassan‼️ és közben kevergessétek,hogy szép egynemű legyen, majd mehet bele a citromok reszelt héja is. Ha benne van a citrom, kóstoljátok meg és ha nem elég savanyú, nyugodtan tegyetek bele még, ugyanis a tejszín lazítani fog rajta és el fog venni a savasságból.
Verjünk habbá 2 dl tejszínt egy zacskó habfixálóval és keverjük a kihűlt pudingos krémbe.
Kenjük rá a kihűlt piskótára( lehetséges,hogy a sok krémtől nem lesz szép tekercs formája,de ha ez zavar,akkor tegyetek bele kevesebb krémet). Nálunk a sok krém volt a lényeg most🙂
Plusz extraként szórhattok bele meggyet, ribizlit, áfonyát vagy bármilyen bogyós gyümölcsöt.
Tegyétek hűtőbe legalább 1 órára.
Tojáshab:
Cukorszirup:
135g cukrot és 35 ml vizet egy lábasban felforralunk és cukorszirupot főzünk belőle.(kb 10 percig főzzük nagyjából 115-120 fokig, amíg besűrűsödik és már lassan bugyog 😅)
Közben 72 g tojásfehérjét felverünk 66g cukorral,majd ha már kemény a hab, beleöntjük a cukorszirupot lassú sugárban és aztán addig keverjük, amíg ki nem hűl a habunk.
Ha kész, rákenjük a sütire,majd egy zsebsárkánnyal karamellizáljuk,amitől szuper roppanós lesz a teteje és isteni az íze.
Aztán dugjunk el magunknak pár szeletet,mert erre mindenki gyorsan rárepül 😉
Torta verzióban így nézett ki:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése