Gluténmentes kenyér

 Hat éve még nagyon sok kenyérnek nem nevezhető dolog landolt a kukában 🤦 nem kelt meg... vagy túlságosan is... túl sűrű volt a tészta..vagy túl híg.. túl sült vagy épp még nem sült meg eléggé.. sok sok kísérletezés után végre azt mondhatom, hogy ez a nagybetűs KENYÉR számunkra 🙂✅

A külseje ropogós, a belseje puha és vágás közben nem nyomódik laposra.


Az első és legfontosabb dolog,hogy felejtsünk el mindent,amit a búzalisztes kenyér dagasztásáról tudunk (legalábbis amig ezt a kenyeret készítjük) 🙃

Hozzávalók:

- 50 dkg Nutri free mix per pane kenyérliszt 

- 10 g száraz élesztő

- 1 kiskanál cukor 

- 1 kiskanál só 

- 2 kiskanál utifűmaghéj 

- 2 kiskanál burgonyapehely (https://torokcsoki.hu/Cornito-burgonyapehely)

- 450 ml langyos víz

- 10-15 g olaj 

✅Utifűmaghéj és burgonyapehely nélkül is elkészíthető, de akkor a víz mennyiségéből vegyünk le 50 ml-t.

1. A sót tegyük egy tál aljába, szórjuk rá a lisztet, tegyük hozzá a burgonyapelyhet és az utifűmaghéjat. 

2. Csináljunk egy kis mélyedést a liszt közepébe és szórjuk bele a cukrot,majd az élesztőt is.

3. Öntsük rá a langyos vizet. Én várni szoktam 1-2 percet,amig feloldódik az élesztő.

4. A robotgép dagasztóspiráljával keverjük össze és a végén adjuk hozzá az olajat.

A végére így kell kinézni a (sűrű,ragacsos) tésztának:



Olajos kézzel formázzunk nagyjából egy henger alakot a tésztából,majd tegyük sütőpapírral bélelt kenyérformába ( vagy akár bele is kanalazhatjuk, aztán a végén elsimítjuk olajos kanállal a tésztát,hogy egyenletes legyen).



Konyharuhával letakarva tegyük 50 fokra melegített sütőbe kb. fél órára.


Nagyjából ekkorára kell megemelkednie.

Tegyük 180 fokra melegített sütőbe és körülbelül 50 perc alatt süssük meg.

A sütőből kivéve borítsuk ki egy konyharuhára és bugyoláljuk be, amíg ki nem hűl.


Íme a SZÖRNY  másik oldala 😂😁🍞

Ahogy az összes gluténmentes kelt tészta, ez is frissen a legfinomabb, így én ,mindig felszeletelem és lefagyasztom, amit nem eszünk meg 1-2 nap alatt. Fagyasztóból kivéve a pirítós sütőben kiolvaszthatjuk és újra puha lesz.

Megjegyzések