Citromos-barackos habos süti gluténmentesen

 Aki épp fogyókúrázik, az lapozzon tovább, mert ez egy brutálisan kalóriadús sütemény 😀

Sokféle textúra megjelenik benne. Puha piskóta, gyümölcsdarabok, sűrűbb savanykás krém és az édes tojáshab,aminek ropogós a teteje. 😋

Nem tartozik ő sem a legfotogénebb sütemények közé, de a pirított tojáshabot imádom a tetején 😍



Recept: 

1. Réteg
Piskóta:
- 7 tojás
- 7 evőkanál cukor
- 7 evőkanál rizsliszt (https://torokcsoki.hu/Rizsliszt )

A tojások fehérjét felverjük 5 evőkanál cukorral( nem szükséges nagyon keményre felverni-elég kb. borotvahab állagúra 😀-,mert akkor a sütőben összeesik és lapos lesz a piskóta), majd a tojások sárgáját is habosra keverjük a maradék 2 evőkanál cukorral.
Fakanállal óvatosan összekeverjük őket,majd rászitaljuk a 7 evőkanálnyi rizslisztet és szintén nagyon óvatosan simára kavarjuk.
180 fokon (alsó-felső sütésen) kb 25 perc alatt megsütjük.

2. Réteg
- baracklekvár
- konzerv barack 

Lekvárral vékonyan megkenjük a piskótát, majd rátesszük az apróra darabolt barackot.

3. Réteg
Mascarpone-s citromos krém

- 25 dkg laktózmentes mascarpone 
- 4 dl laktózmentes tejszín + 2 csomag habfixáló
- 3 citrom leve és héja 
- 10 dkg porcukor + 1 csomag vaníliás cukor

A mascarpone-t keverjük ki a porcukorral illetve a vaníliás cukorral. Tegyük bele a citromok levét és héját, keverjük simára.
Verjük fel a hideg tejszínt, közben adjuk hozzá a habfixálót.
Keverjük bele a tejszínt a mascarpone-s krémbe.
❗ Kóstoljátok meg a krémet és ha szükségesnek találjátok, tegyétek bele még 1 citrom levét. 

4. Réteg
Tojáshab 

- 5 tojás fehérje
- 35 dkg cukor
- 1,25 dl víz

 Vízből és a 30 dkg cukorból cukorszirupot főzünk. Tegyük őket egy lábasba és forraljuk!

Kb. 118 fokra kell felmelegíteni. Ha nincs cukorhőmérőtök, akkor az ujjatok segít majd 😀 forrástól számítva kb 10 perc után vegyetek ki belőle egy kiskanállal, majd nyomjátok bele kissé a mutatóujjatokat(❗óvatosan mert naggggyon forró ❗), aztán azt érintsétek össze többször gyorsan a hüvejkujjatokkal. Ha a 2 ujjatok között megjelenik egy vékony szál a cukorból,akkor már biztosan jó a szirup. 

Legközelebb majd igyekszem készíteni egy videót is róla, úgy talán könnyebb lesz 😉

Közben a maradék cukorral verjük fel a fehérjét is. ( Ha van állványos robotgépetek,akkor javaslom,hogy azzal verjétek fel)

Tehát ha kész a szirup és a tojásfehérjénket is felvertük, akkor nagyon óvatosan, vékony sugárban (úgy,hogy közben megy a robotgép tovább)csurgassuk bele a tojáshabba a szirupot!

Mindezek mellett persze a hagyományos módon gőz fölött is felverhető a tojáshab, csak szerintem az sokkal fárasztóbb művelet.

A gépet alacsony fokozaton hagyjuk még keverni, amig ki nem hűl a habunk.

Amikor kihűlt, kenjük a citromkrém tetejére és óvatosan pirítsuk meg a tetejét.

🎀 Tudom,hogy elsőre bonyolultnak tűnik, de nem az, viszont időigényes, úgyhogy ne akkor próbáljátok ki, amikor fél órátok van rá 😉

Megjegyzések