Bálint szelet🍓🍋

 "Fényevő" 🙃 nagyfiam ötlete alapján készült ez a recept. Ő találta ki, hogy a szülinapjára majd ilyen tortát szeretne, csakhogy az még igencsak 5 hónap múlva lesz, most pedig van friss eper a kertből, így tegnap sikerült elkészíteni neki a kedvenceit egy sütiben( kapásból 2 nagy szeletet elfogyasztott 😃). Szuper nyári finomság kerekedett ki belőle egy réteg citromos és egy réteg epres mousse krémmel. Az epret nyugodtan helyettesíthetitek akár málnával is, de ő most epreset szeretett volna, így ilyen lett.



Piskóta(1db): 

(25x30 cm-es tepsi)

- 6 tojás

- 6 evőkanál cukor

- 6 evőkanál rizsliszt (https://torokcsoki.hu/Rizsliszt )

A tojások fehérjét felverjük 4 evőkanál cukorral( nem szükséges nagyon keményre felverni-elég kb. borotvahab állagúra 😀-,mert akkor a sütőben összeesik és lapos lesz a piskóta), majd a tojások sárgáját is habosra keverjük a maradék 2 evőkanál cukorral.

Fakanállal óvatosan összekeverjük őket,majd rászitáljuk a 6 evőkanálnyi rizslisztet és szintén nagyon óvatosan simára kavarjuk.

180 fokon (alsó-felső sütésen) kb 15-20 perc alatt megsütjük.

Ezt megismételjük még 2x, ugyanis 3 piskótára van most szükségünk.

🍓🍓Epres mousse:🍓🍓

- 45 dkg eper

- 10 dkg cukor

- 5 lapzselatin

- 3 dl laktózmentes tejszín vagy tejmentes "tejszín" + 1 habfixáló(tejmentes tejszínnél nem szükséges)

+ 2-3 marék eper feldarabolva és a krém tetejére szórva

1. Az epret feltesszük főlni a cukorral, előtte kicsit összenyomkodtam villával, hogy levet eresszen.  Forralom kb 5 percig, majd botmixerrel összeturmixolom.

2. A lapzselatinokat beáztattam kb. 5 percig vízbe (vagy ameddig a csomagoláson fel van tüntetve), majd hozzákeverem a meleg,de nem forró krémhez.

3. Felverjük a tejszínt a habfixálóval, majd a kihűlt krémbe keverjük.

4. Ráönjük a piskótára, rászórjuk az eper darabokat, ráteszünk mégegy piskótát és betesszük a hűtőbe dermedni.

Elkészítjük a citromos krémet:

🍋🍋Citromos krém:🍋🍋

- 5 dl laktózmentes tejföl

- 3 nagy citrom

- 130 g cukor

- 20 g zselatin

- 5 dl laktózmentes tejszín vagy tejmentes "tejszín" + 2 habixáló (tejmentes tejszínnél nem szükséges)

1. A tejfölt egy lábasba tesszük a citromok levével , 2 citrom lereszelt héjával és a cukorral együtt. Elkezdjük főzni, amikor kezd langyos lenni, beleszórjuk a zselatint, majd tovább melegítjük, közben keverjük folyamatosan! Ha már "csípős meleg" (beletesszük az ujjunkat és nem bírjuk 3 mp-nél tovább benne tartani), akkor lezárjuk és hagyjuk kihűlni.

2. Felverjük a tejszínt a habfixálóval és a kihűlt krémhez keverjük.

3. Ha az epres krém kissé megszilárdult, akkor ráönthetjük a középső piskóta tetejére a citromos krémet is, majd mehet rá az utolsó piskóta.

Tehát a rétegek:

Piskóta- epres mousse- eper darabok- piskóta- citromos krém- piskóta- tejszínhab

Díszítés:

Felverünk 2 dl laktózmentes tejszínt 1 habfixálóval és kidíszítjük vele a tetejét tetszés szerint. A sütemény tetejére tehetünk még néhány gyümölcsöt vagy csak szimplán megszórhatjuk egy kis kakaóporral a tejszín tetejét!

☝️ Tipp: ha nem szeretnétek ennyi piskótát sütni,akkor tegyetek csak egy piskótát alulra,a krémeket pedig egymásra. Ilyenkor célszerű a citomos krémet alulra tenni,mert az kicsit keményebb. Ha teljesen megszilardult már,akkor mehet a tetejére az epres mousse is! 

Megjegyzések