Meggyes- vaníliás szelet tej-, és gluténmentesen

 🍫🍒Nagyon szeretem ha az édes és a savanyú egyaránt megjelenik a sütikben.  Itt ez teljesen jól érvényesül, ugyanis a puha piskóta mellett megtalálható a habos vaníliás krém, a savanykás meggy és még a csoki is..😋🍒🍫


Hozzávalók:
1. Réteg
Piskóta:
- 7 tojás
- 7 evőkanál cukor
- 7 evőkanál rizsliszt ( https://torokcsoki.hu/Rizsliszt )

A tojások fehérjét felverjük 5 evőkanál cukorral( nem szükséges nagyon keményre felverni-elég kb. borotvahab állagúra 😀-,mert akkor a sütőben összeesik és lapos lesz a piskóta), majd a tojások sárgáját is habosra keverjük a maradék 2 evőkanál cukorral.
Fakanállal óvatosan összekeverjük őket,majd rászitaljuk a 7 evőkanálnyi rizslisztet és szintén nagyon óvatosan simára kavarjuk.
180 fokon (alsó-felső sütésen) kb 25 perc alatt megsütjük.

2. Réteg
Meggy

- 1 csomag fagyasztott meggy
- 2 dl víz
- 1-2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál gluténmentes étkezési keményítő ( https://torokcsoki.hu/Kukoricakemenyito )

A meggynek nagyjából a 3/4 részét beletesszük egy lábasba(a többivel díszíthetünk), ráöntjük a vizet, hozáadjuk a cukrot és elkezdjük melegíteni. Amikor már forr, egy tálba beletesszük a keményítőt és a meggy levéből annyit adunk hozzá, hogy el tudjuk keverni csomómentesre. Amikor kész, hozzáöntjük a meggyhez és besűrítjük vele. Legvégül ráöntjük a piskótára és hagyjuk kihűlni.

3. réteg
Vaniliás krém

- 3 csomag gluténmentes vaniliás puding (főzős)
- 9 dl mandulatej
- 9 evőkanál cukor
- 5 dl tejmentes tejszín

A pudingport és a cukrot egy lábasba tesszük ,majd csomómentesre keverjük a mandulatejjel. Megfőzzük, kihűtjük, közben néha átkeverjük.
Felverjük a habtejszínt (nem kell kő keményre!).
Ha már nem meleg a puding, akkor hozzákeverjük a tejszínhabot. (előtte kivehetünk 2-3 kanállal a tejszínből a díszítéshez, ha szeretnénk)
A krém felét rákenjük a meggyre és betesszük a hűtőbe, a másik felét pedig félretesszük.

4. réteg
Csoki

- 15 dkg étcsokoládé
- 7 dkg tejementes margarin
- 1 kiskanál étolaj

A margarint és az olajat alacsony lángon felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt étcsokit, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen el nem olvad benne. Kicsit félretesszük, közben néha átkeverjük. Ha már nem nagyon meleg, kivesszük a hűtőből a süteményt , ráöntjük a csokit és elkenjük egyenletesen rajta, majd mehet vissza a hűtőbe dermedni. 
Amikor már megkeményedett a csoki a sütemény tetején, rákenjük a megmaradt krémet és kakóporral szórjuk meg a tetejét.
Ha tettünk félre tejszínhabot és meggyet, akkor azokkal kidíszíthetjük kedvünkre!

Tipp: tojásmentesen is elkészíthetjük, ha kihagyjuk a piskótát és poharakba adagoljuk a rétegeket. Ebben az esetben én a meggyet 2 rétegben tenném a krémek közé. 



Megjegyzések